Tarihçesi
Gaziantep Üniversitesine bağlı olarak 1987 yılında kurulan ve 1997-1998 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Fakültemiz 2006 yılında Adıyaman Üniversitesinin kuruluşu ile birlikte Adıyaman Üniversitesine bağlı Eğitim Fakültesi olarak faaliyetlerine devam etmiştir.
Bölümümüz, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 15.06.2016 tarihli toplantısında alınan karara istinaden Eğitim Fakültelerinde bölüm ve anabilim dalı yönünden gerçekleştirilen yeniden yapılanma çerçevesinde, 2006 yılından beri İlköğretim Bölümü adı altında çalışmalarını sürdüren Okul öncesi Eğitimi ve Sınıf Eğitimi Anabilim dallarını bünyesine alarak 2016-2017 öğretim yılında faaliyete geçmiştir.
Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Hakkında
Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalında Lisans düzeyinde eğitim verilmektedir. Lisans programının temel amacı Okul Öncesi Eğitiminde görev alacak okul öncesi öğretmeni adaylarına alanları ve öğretmenlik formasyonuyla ilgili temel bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. Programda, zorunlu, alan bilgisi, öğretmenlik meslek bilgisi, genel kültür ve uygulama derslerine yer verilmektedir. Ayrıca, öğrenciler seçmeli dersler de almaktadırlar. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programdaki kuramsal dersler teknoloji destekli ortamlarda verilmektedir. Uygulamalı dersler ise, Eğitim Fakültesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Uygulama İlköğretim Okulları ve Anaokulları işbirliği ile Uygulama Öğretim Elemanı ve Uygulama Öğretmeni gözetiminde dört yarıyılda gerçekleştirilmektedir. Lisans programını tamamlayanlar, Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı derecesi ve öğretmenlik diploması almaya hak kazanırlar. Mezunlar, Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında öğretmen olarak görev alabilmektedirler.
Anabilim dalında 1 Doçent, 2 Dr. Öğr. Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi, 1 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.
Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Hakkında
Programda, zorunlu alan bilgisi, öğretmenlik meslek bilgisi, genel kültür ve uygulama derslerine yer verilmektedir. Ayrıca öğrenciler seçmeli derslerde almaktadırlar. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programdaki kuramsal dersler teknoloji destekli ortamlarda verilmektedir. Uygulamalı dersler ise, Eğitim Fakültesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uygulama İlköğretim Okulları işbirliği ile Uygulama Öğretim Elemanı ve Uygulama Öğretmeni gözetiminde üç yarıyılda gerçekleştirilmektedir. Sınıf Öğretmenliği Programı, fen bilimleri ve sosyal bilimlere dayalı disiplinler arası bir çalışma alanıdır.
Anabilim dalında 2 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.